Många undviker att gå på skoltoaletten

Uppdaterad
Publicerad

Kiss på ringen, äcklig lukt och smuts på golvet. Det gör att många barn inte vill gå på toaletten i skolan, vilket kan vara direkt farligt. Vi har träffat barn som väntar med toalettbesöket tills de kommer hem, men också barn som är stolta över sina fräscha skoltoaletter.

I en enkätundersökning med över 15.000 elever som Lilla Aktuellt har gjort svarar sju av tio elever att de ofta eller ibland håller sig för att de tycker skoltoaletterna är för äckliga.

– De är väldigt smutsiga och luktar illa, ibland kan det finnas kiss på golvet. Det är inte fräscht, säger Louise Persson som går på Tomtebergaskolan i Huddinge.

På Tomtebergaskolan går också Gabriel Luis och han brukar ofta hålla sig tills han kommer hem.

– Jag gillar inte toaletterna på skolan, de är äckliga. Så jag gillar helst att gå på min toalett och inte någon offentlig, säger han.

Barnen utformade toaletterna

Ett gott exempel som sticker ut i mängden är Brunnsängsskolan i Södertälje, där var toaletterna länge gamla och smutsiga. Men när skolan byggdes om fick eleverna själva tycka till, och de kom med en rad förslag på förbättringar som nu har blivit verklighet.

Bland annat var tryggheten en viktig faktor, dels placeringen av toaletterna i bygganden men också att det finns ordentliga lås. På Brunnsängsskolan ligger nu toaletterna på platser där lärarna har uppsikt och varje dörr har dubbla lås så man inte kan låsa upp dörren utifrån.

– Det är illa om man inte känner sig trygg och kan gå på toaletten, det finns ju de som mår så dåligt att de kanske skulle gå hem från skolan för att de inte vill gå på toaletten. Och det finns ju delar som barnen tänker på utifrån sitt perspektiv som är jätteviktiga att ha med, så därför känns det självklart att de är med i processen från början, säger Eva Myrehed Karlsson, rektor på Brunnsängsskolan i Södertälje.

Toasnusk på regeringsnivå

Att hålla sig så länge som en hel skoldag gör att man kan få svårt att koncentrera sig och det kan också leda till urinvägsproblem. Och nu har toalettsnusket nått regeringnivå och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill att skoltoaletterna tas på större allvar.

– Det är ett krav vi kommer att ställa på kommunerna och de som driver skola att när man gör de här upprustningarna så gör man det tillsammans med elever och lärare, så man rättar till sådant som inte fungerar. Till exempel se till att man har toaletter som är lätta och snabba att städa, så det också blir lätt för eleverna att visa respekt för den gemensamma miljön på toaletterna, säger Gustav Fridolin.

Betyget 4,5 av 5 möjliga

Eleverna på Brunnsängsskolan är väldigt nöjda med sina nya toaletter och säger att fler nu tar ansvar för att hålla rent efter sig. Och både Lado Varli och Linn Elderot ger skoltoaletterna 4,5 i betyg.

– Det finns små förbättringar man skulle kunna göra, men annars är den perfekt, säger Linn Elderot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.