Många väntas skriva högskoleprov

Uppdaterad
Publicerad

Studiesugen? Har ditt gymnasiebetyg några år på nacken är det läge att skriva högskoleprovet i april. Annars kan du bli utkonkurrerad av yngre sökande.

På fredagen öppnade anmälan till vårens högskoleprov. Ett bra resultat kan ge en nödvändig skjuts för dem som missgynnas av högskolans nya urvalsregler som träder i kraft i år.

En sådan grupp är de som kompletterat sina gymnasiestudier på komvux. Från och med vårens ansökningsomgång prövas alla som läst in nödvändiga kurser eller läst upp betyget i efterhand i en kompletteringsgrupp där konkurrensen är hårdare än i direktgruppen.

Extra viktigt för vissa

Högskoleprovet kan också bli extra viktigt för dem som har gymnasiebetyg från 2002 eller tidigare. Med äldre betyg får man inte tillgodoräkna sig de nya meritpoängen som vissa kurser, bland annat i språk, ger.

Högskoleverket tror att de nya reglerna får extra många att ta det säkra före det osäkra och skriva provet. Men det finns plats för alla och de 100 000 upptryckta proven räcker och blir över, enligt Margaretha Hallgren, utredare vid Högskoleverket.

-Vi räknar med en ökning. Många är osäkra på de nya reglerna och hur konkurrensen blir, så vi tror att många vill gardera sig med högskoleprovet, säger hon.

Fakta | Högskoleprovet

– Högskoleprovet kan skrivas två gånger om året, närmast lördagen den 10 april.

– Anmälan till högskoleprovet görs via på www.hogskoleprov.nu. Anmälningstiden går ut 15 februari. Kostnad: 350 kronor.

– Alla som skrivit provet placeras automatiskt i ytterligare en urvalsgrupp vid ansökan till högskolan. Provet ökar dina möjligheter att få en studieplats, men räcker inte ensamt. Du måste ha gymnasiebetyg (eller motsvarande) som ger dig behörighet för högskolestudier.

– Normalt går minst en tredjedel av nybörjarplatserna, cirka 25 000, till dem som har ett resultat från högskoleprovet.

– Du kan använda ditt resultat för att söka till högskolan i fem år. Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller.

– Första högskoleprovet gavs 23 april 1977 och skrevs av 2 181 personer. I höstas skrevs provet av cirka 47 000 personer.

– På www.studera.nu finns gamla prov att öva på.

Källa: www.studera.nu (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.