Manifestation mot gatuvåld

Publicerad

Protesterna efter dödsmisshandeln i Stockholm förra helgen sprider sig nu över landet. En stor manifestation mot gatuvåldet hålls på fredagen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dödsmisshandeln av en 16-årig pojke på Kungsholmen i Stockholm i helgen har väckt bestörtning hos allmänheten, inte minst bland många unga. Tiotusentals ungdomar har reagerat på händelsen och på internet uppmanas alla att demonstrera mot våldet.

Ett av uppropen kommer från en av dem som deltog i festen som slutade så olyckligt, 15-årige Anton Abele.

Stor demonstration
Han startade gruppen ”Bevara oss från gatuvåldet” på nätverkssajten Facebook och på torsdagsförmiddagen hade den fått över 65.000 medlemmar.

Anton Abele har också tagit initiativet till en stor demonstration i Stockholm på fredagen. Manifestationen hålls i Kungsträdgården och liknande demonstrationer ska hållas samma dag i Malmö och Göteborg. Anslutningen väntas bli stor i alla tre städerna.

På Facebook skriver Anton Abele att det är bråttom att agera mot gatuvåldet.
”Vi kan inte vänta på att nästa människa faller offer för gatuvåldet. Vi måste agera nu. Polisen kan inte lösa allt utan vi ungdomar måste själva rannsaka oss och vår omgivning varför detta kan ske.”
Anton Abele stöds i sin kamp av sin pappa.

Stort intresse
-Intresset är enormt för uppropet och manifestationen. Våra privata datorer har kraschat av trycket, säger Gunnar Abele till TT.

Han berättar att musikkanalen MTV ska avbryta sina sändningar under den tysta minut som ska hållas på fredagen för att hedra alla offer för gatuvåldet. Två lokala politiker ska tala i Kungsträdgården dit även rikspolitiker väntas komma.

-Vi har indikationer på att även ministrar kommer att finnas bland demonstranterna och då i egenskap av förälder, tillägger Gunnar Abele.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer