– Den enda biverkningen vi sett hittills är ökad sexlust, säger Helena Kopp Kallner, forskare på Karolinska institutet. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

P-gel kan bli nytt preventivmedel för män

Publicerad

Än idag är alternativen få för män som vill skydda sig mot oönskade graviditeter. Men nu kan ett nytt hormonellt manligt preventivmedel vara på gång.

För drygt 3 000 år sedan använde egyptierna fodral av tarmar och på 1500-talet gjordes kondomer av linne för att skydda sig mot oönskade graviditeter. Trots att tusentals år har gått så har män fortfarande få valmöjligheter när det gäller skydd. Men nu pågår forskning kring ett nytt preventivmedel för män på Karolinska institutet.

– P-gelen fungerar på samma sätt som p-piller gör för kvinnor, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare.

Tillfälligt steril

Gelen innehåller bland annat ett speciellt gulkroppshormon och testosteron. För att minska spermieproduktionen ska gelen smörjas på huden en gång per dag. När antalet spermier är en miljon per milliliter anses mannen vara tillfälligt steril. Under studiens gång kommer man titta på om p-gelen ger några biverkningar hos mannen. Hittills har man bara sett en liten ökad sexlust.

”Om vi förväntar oss att kvinnor ska ta p-piller så kan vi män göra det” Foto: SVT

Flera länder från alla världsdelar deltar i studien som finansieras av amerikanska hälsomyndigheten. Under två år kommer minst trettio par från Stockholms län vara med i försöket och tidigast om fem år kan produkten vara på marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer