Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lucas Gottzén är vålds- och mansforskare. Foto: SVT/Tommy Bergman

Missbrukare och tidigare dömda bakom kvinnovåldet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm har granskat samtliga åtal mot män i Stockholmsregionen som anklagats för grov kvinnomisshandel i nära relation. Männen har flera gemensamma nämnare, som att många tidigare dömts för annan brottslighet och har missbruksproblem – något som bekräftas av forskare.

Vår granskning av åtal från 2015 till 2019 visar att 60 procent av våldsmännen som döms för grov kvinnofridskränkning döms för annan brottslighet i samband med domen – såsom misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Återfallsförbrytare och missbruk vanligt bland gärningsmän

En tredjedel av de knappt 100 män under 40 år som dömts för kvinnofridsbrott sedan 2015 är straffade sedan tidigare. Det vanligaste brottet i den åldersgruppen var misshandel och hot. De var också mer benägna att begå fler brott även efter domen.

Alkohol- och narkotikaproblematik var ett återkommande problem bland männen som döms. I mer än var sjunde fall dömdes männen för narkotikabrott samtidigt som grov kvinnofridskränkning.

Vi har träffat forskaren Lucas Gottzén som studerat några av våldsmännen på nära håll.

– Det handlar om alla möjliga. Alltifrån ingenjörer och lärare till arbetarsnubbar, säger forskaren Lucas Gottzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer