Platsen för de tänkta modulhusen. Till höger röret där det luktar bensin. Foto: SVT

Mark för modulhus luktar bensin

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring modulhusen i Beckomberga går vidare. Tidigare låg det en bensinmack på platsen för de tänkta modulhusen, och nu varnar grannarna för att marken kan vara förorenad.

I Beckomberga i Bromma planeras det för modulhusboende för nyanlända som fått uppehållstillstånd, något som lett till starka protester. Nu kommer också synpunkter på att marken kan vara förorenad eftersom där tidigare låg en beninstation.

Erik Carlsson bor nära platsen i Beckomberga där modulhusboendet planeras och han är orolig för att marken kan vara förorenad.

– Det luktar bensin och det kommer troligtvis från den bensinmack som låg här tidigare, säger Erik Carlsson.

Stinker bensin från rör i marken

Det stinker bensin i ett av de rör som sattes ner förra året i samband med en geoteknisk undersökning. Tidigare låg en bensinstation här, några meter från där modulhusen är tänkta att byggas.

Bensinstationen lades ner i början av 90-talet, och frågan grannarna ställer sig är hur väl sanerad marken är.

– Jag tycker man måste kontrollera grundvattnet, även längre bort för att se om det spridit sig, för det luktar där med, säger Erik Carlsson.

Kan bli fler markprover

Men på Stockholm stads miljöförvaltning har man tittat på de första markundersökningarna som gjordes förra året och de indikerar inga som helst anmärkningsvärda halter eller nivåer, enligt Per Enarsson på miljöförvaltningen.

– Men vi kommer också åka ut och se om det luktar bensin i de här rören. Om det gör det så ska vi kräva fler och djupare undersökningar, för att undanröja alla som helst risker. För de kommande boende här så vill vi att byggherren undersöker marken ytterligare, säger Per Enarsson, enhetschef på miljöförvaltningen.

Det är kommunala Stockholmshem som är byggherre och de planerar att bygga nio modulhusbyggnader med två till fyra våningar vid Spångavägen.

– Enligt de uppgifter vi har så ska marken vara sanerad, och vi har också tagit ett antal markprover och de har inte visat på några föroreningar, säger Linus Johansson, tillförordnad vd på Stockholmshem.

Stockholmshem ska nu kontakta miljöförvaltningen för att tillsammans med dem bestämma hur man ska gå vidare, enligt Linus Johansson.

Miljöfråga – inte ett försök att stoppa modulhusen

Bygglovet är överklagat till Mark- och miljödomstolen, och det är lätt att tänka sig att det här är ytterligare ett försök från grannarna att stoppa modulhusen. Men Erik Carlsson menar att frågan om modulhusen kommer i andra hand.

– Det enda jag är upprörd över och varför jag jobbat med det här är bara för att jag bor här och mina barn leker här, det är det det handlar om i första hand. Sedan kan man fråga sig om man ska bygga bostäder på den här platsen här innan man kollat upp det här. Men i första hand handlar det om den miljön vi bor i, säger Erik Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Modulhusen i Beckomberga

Mer i ämnet