Kommissarie Lennart Karlsson förklarar varför tramadol är så lättillgängligt. Foto: Polisen/SVT

Stor ökning av tramadol i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 100 000 tramadoltabletter har beslagtagits av polisen i region Stockholm under 2019. Det är nästan 20 000 tabletter fler än vad som beslagtogs under hela 2018.

Förra året gjorde polisen i region Stockholm nästan 1 000 tillslag där man beslagtog sammanlagt 74 600 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol. I år har man gjort betydligt färre tillslag, 722 stycken, men beslagtagit desto fler tabletter – 93 300.

– Jag skulle säga att tramadol fortsatt är en av de vanligast förekommande narkotiska läkemedel som vi stöter på, säger Lennart Karlsson, kommissarie vid citypolisen i Stockholm.

Nära besläktad med heroin och morfin

Det var för runt fem år sedan som polisen i Stockholm började notera att tramadol blivit en allt mer populär drog och de senaste fyra åren har man beslagtagit närmare 360 000 tabletter.

Enligt polisen finns det flera orsaker till varför tramadol blivit vanligt.

Tramadol är en helsyntetisk opioid som är nära besläktad med morfin och heroin. Att många av brukarna är unga är därför något som oroar både polisen och läkare.

– Jag upplever att det finns en stor okunskap om tramadol bland ungdomar som använder det, säger Lennart Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer