Till höger i bild syns en illustration av det 97 meter höga bostadshuset i Oscar Properties projekt Gasklockan – som nu inte ser ut att bli av. Foto: Oscar Properties (c) Herzog & de MeuronVisa alla (3)
Visa alla (3)

Marken ännu inte betald för Gasklockan – Oscar Properties har bara veckor på sig

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt en månad kvar tills att marken i Norra Djurgårdsstaden ska vara betald saknar bolaget nästan en halv miljard kronor. Om byggaktören Oscar Properties inte betalar pengarna senast den 3 juni kan staden komma att stämma bolaget.

Byggaktören Oscar Properties planerar ett prestigefyllt bostadshus i Norra Djurgårdsstaden med namnet Gasklockan. Det ska stå där den nu rivna gamla gasklockan stod och bli en 97 meter hög och cylinderformad byggnad. Prislappen för det ovanliga arkitektoniska projektet kostar pengar – och kan bli så dyrt som 675 miljoner kronor.

Staffan Lorentz är Stockholms stads projektchef på exploateringskontoret med ansvar för Norra Djurgårdsstaden.

– Priset är indexerat från när det markanvisades. Sedan har åren gått och priserna gått upp. Idag är priset 15 000 kronor per kvadratmeter per bruttoarea. När vi skrev avtalet visste vi inte hur stor själva byggrätten som Oscar Properties kan bygga blir. Men om de inte har något bygglov när den 3 juni kommer, då kommer staden ta betalt för maximalt möjliga byggarea vilket är 45 100 kvadratmeter. Totalt blir det 675 miljoner kronor, säger Staffan Lorentz, ansvarig för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stad.

Har inte betalat marken

Enligt Stockholms stad är marken som bostadsbygget Gasklockan ska stå på ännu inte betald.

Finns det en tidsplan för när marken ska vara såld?

– Ja, senast den 3 juni är det tänkt.

Avtalet, som staden har med byggaktören Oscar Properties, reglerar bland annat att byggaktören ska tillträda och betala för marken efter stadens färdigställande. Stockholm stad har rivit gasklockan och renat marken. Det arbetet var klart i december 2018.

Kommer tidplanen för betalningen av marken att hållas?

– Vi utgår från att det hålls. Oscar Properties ska betala för marken och överta den. Vår process ser ut så att vi tar fram en detaljplan med en byggaktör och när alla förutsättningar finns klara så säljer Stockholms stad marken till byggaktören, säger Staffan Lorentz.

Byggnaden som ska ersätta gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden. Foto: Oscar Properties (c) Herzog & de Meuron.

Oscar Properties saknar 450 miljoner

Men alla förutsättningar är inte klara för bolaget. Med knappt en månad kvar till att marken ska vara betald saknar Oscar Properties 450 miljoner kronor. I samband med sin årsrapport för 2018 lämnar bolaget ”en särskild upplysning i sin revisionsberättelse om väsentliga osäkerhetsfaktorer avseende antagandet om fortsatt drift”:

”... koncernens fortsatta verksamhet är beroende av förlängningen av det obligationslån som förfaller i september 2019 eller annan form av finansiering. Skulle inte medel erhållas i den omfattning som styrelsen förväntar sig kan detta innebära en betydande risk för bolagets förmåga att fortsätta verksamheten”.

När SVT Nyheter Stockholm söker Oscar Properties för att fråga om det planerade bygget av Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden kommer att bli av sommaren 2019, svarar bolagets marknadschef Krister Karjalainen följande:

– Information om Gasklockan står redovisat i vår årsredovisning och i dagsläget så har vi inte mer information.

Gasklockan i siffror:

Visa

Antal bostäder: 317

Förhandsbokning av bostäder: startade i maj 2018

Sålda bostäder totalt: 0

Byggstart: kvartal 3, 2019

Säljstart: kvartal 3, 2019

Färdigt/inflyttning: kvartal 4, 2022

Säljstartade bostäder totalt: 75

Bokade bostäder totalt: 36


Källa: Oscar Properties årsredovisning 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer