Här lastas hundratals döda måsar vid Råstasjön i Solna för att köras iväg för destruktion. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Massdöd av fåglar vid Råstasjön i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 800 fåglar har hittats döda på en liten ö i Råstasjön i Solna. De döda fåglarna är nästan uteslutande skrattmåsar men det finns också någon enstaka silltrut. Sedan tidigare har ett 50-tal skrattmåsar hittats döda i samma sjö med konstaterad fågelinfluensa.

– Vi trodde att det skulle vara betydligt färre döda fåglar på ön. Vi skickar alla fåglar till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och där testas vissa fåglar. Många av fåglarna destrueras direkt, säger Martin Grundqvist, viltvårdare i Solna kommun till SVT Nyheter Stockholm.

Även i Lötsjön i Sundbyberg har ett 20-tal skrattmåsar och silltrutar hittats döda, enligt viltvårdare Martin Grundqvist.

Även en räv har dött

För cirka två veckor sedan hittades också en rävunge som visade sig ha fågelinfluensa, troligen smittad efter att ha ätit på smittade, döda fåglar. Hundägare uppmanas att inte låta hundar röra sig okopplade intill dessa sjöar.

SVT har sökt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA . Så här sa Erik Ågren, veterinär på SVA, i en intervju tidigare:
–Viruset sätter sig på hjärnan och fågeln drabbas av hjärnhinneinflammation. Fågeln blir vinglig och beter sig konstigt innan den dör.

Hör mer vad Erik Ågren sa om måsdöden i Råstasjön i april i videon nedanför:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 50-tal skrattmåsar, kanske fler, har hittats döda senaste veckan vid Råstasjön i Solna. Foto: Rädda Råstasjön

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.