Foto: Janerik Henriksson/TT

Stockholms vatten fulla av läkemedel – aktivt kol kan vara lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Aktivt kol kan rensa uppemot 90 procent av läkemedlen från avloppsvattnet som rinner ut i vattendragen. Himmerfjärdsverket i Botkyrka har fått 12 miljoner kronor i statligt bidrag för att utveckla tekniken.

Halterna av medicin i våra vattendrag är ett växande problem. I ett försök att komma åt problematiken delar Naturvårdsverket ut 142 miljoner under tre år till avloppsreningsverk som vill installera teknik och därmed stoppa miljöförstöringen.

Framsteg med aktivt kol

Himmerfjärdsverket i Botkyrka har beviljats störst investeringsbidrag i länet. De har hittills fått cirka 12 miljoner kronor för att utveckla teknik som ska rena bort läkemedel från avloppsvatten med hjälp av aktivt kol.

– Det aktiva kolet fungerar på ett svampliknande sätt och skulle kunna fånga upp 80-90% av läkemedelsresterna, säger Johanna Grim projektledare för försöket på Himmerfjärdsverket.

Farligt för djur

Vissa läkemedel bryts ner av sig själv, men långt ifrån alla. Idag säljs cirka 7 600 läkemedel i Sverige och cirka 1 000 olika substanser når våra vattendrag via avloppen. Hittills har nivåerna som uppmätts inte ansetts skadliga för människor, men fiskar och vattenlevande djur påverkas redan vid mycket låga halter.

Lagkrav mot medicinutsläpp saknas

Idag finns fortfarande ingen lagstiftning som kräver att avloppsvatten renas från medicinrester. Därmed lär det dröja innan det finns fullskaliga reningsverk för läkemedel i Stockholms län.

– Vi vet inte vilka ämnen vi ska fokusera på och lagstiftning behöver vara väldigt precis annars blir den svår att följa upp. Dessutom vill politiker bland annat invänta resultat från pågående översyn av EU-lagstiftning på området , säger Maximilian Lüdtke på kretsloppsenheten på Naturvårdsverket.

Hittills är det bara i Linköping och i Simrishamn det finns anläggningar i full skala. På Himmerfjärdsverket ska det nu byggas ett pilotprojekt där de ska prova att rena vatten från läkemedelsrester i liten skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.