Mats Löf har jobbat med discgolfparken sedan mitten på 90-talet men menar att Stockholms stad osynliggör hans arbete. Foto: Järva Discgolf Park

Mats: ”Parken är mitt livsverk”

Uppdaterad
Publicerad

Där Järva begravningsplats ska anläggas ligger i dag Järva Discgolf Park. Bakom parken står Mats Löf, som är kritisk mot hur staden behandlat honom.
– Parken är mitt livsverk. Jag har gjort något unikt men har aldrig fått något erkännande från staden, säger Mats Löf.

Järva Discgolf Park, med bland annat en 27-hålsbana för frisbeegolf, har funnits i mer än två decennier på platsen där den nya begravningsplatsen ska byggas. Parken har haft ett nyttjanderättsavtal med Stockholms stad, och trots att planerna har diskuterats länge så har staden och Mats Löf inte kunnat komma överens om någon annan plats dit discgolfparken kan flytta.

– Det handlar i första hand inte om discgolfverksamheten utan om den park jag skapat som är öppen för allmänheten. Den vann pris som Årets park av Elmia Park Inspira förra året, men staden erkänner inte historien, säger Mats Löf, landskapsdesigner och konstnär.

Han menar att förslaget till ny begravningsplats bygger på parken han skapat genom hårt arbete under många år, men att det arbetet osynliggörs av Stockholms stad.

Olika behov krockar

– Han har gjort det fint, det måste man ge honom credit för, men samtidigt är det ett arbete som han har gjort i egen sak, för att kunna bedriva sin discgolfverksamhet, säger Marja Sandin-Wester (MP), som är ordförande i kyrkogårdsnämnden.

Sandin-Wester tycker att det är jättetråkigt när olika behov krockar, men att behovet av kistgravar är akut i norra Stockholm. Hon menar också att Mats Löf under många år känt till att begravningsplatsen varit på gång och att stadsbyggnadskontoret jobbar på att hitta en ny plats för discgolfverksamheten.

Vill ha ett erkännande och ekonomisk ersättning

Mats Löf menar att staden förutom ett erkännande även borde ge honom en ekonomisk ersättning.

– Jag skulle kunna acceptera någonstans runt 50 miljoner kronor. Det är vad en sådan här park kostar att skapa. Det har tagit mig 23 år att bygga upp den, och två miljoner kronor per år är en rimlig ersättning, säger Mats Löf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer