Med arkeologi som affärsidé

Uppdaterad
Publicerad

Två arkeologer har gjort kunskapen om det förgångna till affärsidé. På Utö i Stockholms skärgård kan vem som helst mot betalning vara med på en arkeologisk utgrävning av två 1400-talsgårdar.

Det fanns två stora gårdar på Trema gärde på den norra delen av Utö under ett par hundra år medan gruvdriften blomstrade på ön. Men under slutet av 1600-talet upphörde helt plötsligt all dokumentation om gårdarna.

Forskarna vet inte vad som hände. Var det ryssarnas härjningar i skärgården på tidigt 1700-tal som drev människorna på flykten. Eller rentav Kronans övertagande av gårdarna dessförinnan som beseglade deras öde?

Lockar konferensdeltagare

Genom sitt företag Kvadratmeter arkeologi har arkeologerna Magnus och Mattias hittat ett sätt att försöka finna svar genom att bedriva utgrävningar med tillstånd av Länsstyrelsen, samtidigt som de tjänar pengar på det.

Företaget lockar bland annat konferens- och kick off-deltagare och dagsturister att delta i utgrävningarna.

Priserna varierar från 670 kronor för en heldag för enskilda personer till mer än det dubbla för konferensdeltagare.

Elektriker gjorde fynd

Dagen för ABC:s besök vid utgrävningarna på Utö är det en elektrikerklass från Tyresö gymnasium som är kunder, och grävandet gav resultat omgående.

Fynden på Trema gärde har redan varit många, men arkeologerna hoppas med hjälp av sina kunder kunna hitta föremål som kan dateras före 1400-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.