Under hösten är det allra dyrast att hyra i andrahand när folk byter jobb eller börjar studera. Foto: TT

Snitthyran för en andrahandslägenhet i Stockholm: 11 500 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på andrahandshyror i landet. En månadshyra i Stockholms stad räcker till nästan tre månaders boende i Ronneby skriver tidningen Hem & Hyra.

Allra dyrast är det att bo i andrahand i Stockholm, där ligger medianpriset på 11 500 kronor i månaden enligt statistik från annonssajten Blocket. På plats nummer två hittas Kungsbacka några mil söder om Göteborg, där landar medianhyran på 9 850 kronor i månaden för ett andrahandsboende skriver Hem & Hyra.

Priserna stiger generellt vid enskilda större händelser, i Göteborg kan man se att priserna pressas uppåt vid stadsnära festivaler som Way out West.

– Sedan spelar ekonomiska faktorer in på bostadsmarknaden, såsom ränteläget och hur marknaden ser ut för att sälja och köpa bostäder. Är det trögt på köp och säljsidan vänder sig fler till andrahandsuthyrningen.

– Likaså påverkar speciella event och högtider statistiken. Storstäderna är de som framförallt driver upp hyresnivån oavsett tidpunkt på året, säger Tero Rantamäki, pressansvarig på Blocket till Hem & Hyra.

Under året är det allra dyrast att hyra i andrahand under hösten när folk byter jobb eller börjar studera, medan priserna sjunker mellan januari och augusti då utbudet av andrahandslägenheter ökar.

Andrahandhyror i landet

Visa

De fem dyraste städerna:

1. Stockholms stad 11 500 kronor

2. Kungsbacka 9 850 kronor

3. Ystad 9 550 kronor

4. Helsingborg 9 125 kronor

5. Uppsala 8 000 kronor

De fem billigaste städerna:

1. Ronneby 4 750 kronor

2. Skara 4 850 kronor

3. Lindesberg 5 100 kronor

4. Örnsköldsvik 5 287 kronor

5. Enköping 5 700 kronor

Källa: Hem & Hyra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer