Medicin mot springmask slut i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Den receptfria medicinen för att angripa springmask är slut i Stockholms län.

– Vi har någon form av produktionsproblem, säger Liselotte Eriksson, informatör vid företaget som levererar medicinen, till SvD.

Enligt den person på Vårdguiden som SvD talat med råder inga onormala utbrott av springmask i landet.

Det dröjer tre veckor innan lagren är påfyllda. Medicinen är på upphällningen även i övriga landet. Den finns bara i mindre partier i övrigt tätbefolkade områden som Göteborg och Malmö.

Springmasken lever i tarmen och lägger ägg i ändtarmsöppningen. Äggen utvecklas först till larver och sedan till vuxna, väldigt tunna maskar. Ofta får man svår klåda.

Springmask är vanligast hos barn i förskoleåldern, men alla människor kan drabbas.

Infektionen botas med läkemedel, men den receptfria medicinen Vanquin, som innehåller det verksamma ämnet Pyrvin, är just nu helt slut i Stockholms län, det skriver SvD.

Maria Andersson, informatör på Apoteket AB säger till SvD att om man har drabbats ska man absolut inte försöka med något annat läkemedel utan ring 1177, Vårdguiden och få råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.