Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rickard Nygren, arkitekt med inriktning på hållbarhet, berättar om hur man ska tänka för att förebygga problem på bostadshus som klimatförändringar kan orsaka.

Erbjuder 500 miljoner för klimatanpassning

Uppdaterad
Publicerad

Extremväder och värmeböljor förekommer allt oftare i Sverige. Nu vill MSB göra det enklare för kommuner att klimatanpassa.

– Vi ser redan nu konsekvenserna av ett förändrat klimat på bebyggelse, och det kommer att bli mer frekvent, säger Cecilia Alfredsson, handläggare naturolyckor på MSB.

I dag kommer FN:s klimatpanel IPCC med en ny rapport som bedömer klimatförändringar. Ett förändrat klimat kan ha omfattande konsekvenser även i Sverige. Byggnader nära vattendrag, mark som lutar och bostäder där det inte finns tillräckligt med skydd mot värme är exempel på bebyggelse som är dåligt anpassade för klimatförändringar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ser stora risker med konstruktioner som inte tagit hänsyn till effekter som ett förändrat klimat kan ge upphov till. 

– Utmaningen är främst i det som byggts när man inte hade den kunskap man har i dag, säger Cecilia Alfredsson, handläggare naturolyckor på MSB.

MSB:s stöd

För att kommunerna ska ha den beredskap som krävs för klimatförändringar erbjuder MSB olika typer av stöd. För att förebygga risken för ras finns ett statsbidrag för naturolyckor. Bidraget var förut 25 miljoner per år, men höjdes förra året till 500 miljoner.

– Man ser många risker och det krävs åtgärder som kommunerna själv inte kan finansiera, säger Cecilia Alfredsson.

Den första av två ansökningsperioder för årets stöd stängde den 1 mars. Nio kommuner har sökt stödet. Ärenden är ännu inte behandlade, men Cecilia Alfredsson säger att behovet av stödsummorna verkar stort.

– Min uppfattning är att stödet kommer att användas helt och hållet i år.

Förebyggande arbete för värmeböljor

Under februari introducerades också en karttjänst för värmekartering. Den visar de högsta marktemperaturer i Sverige 2017-2022, och förhoppningen är att kommunerna kan använda det för att identifiera vilka områden som behöver klimatanpassas.

– Speciellt för äldre personer kan värmeböljor innebära stora risker. Karttjänsten kan hjälpa med förebyggande arbete, säger Cecilia Alfredsson.

Även om åtgärder kan vara dyra, menar Cecilia Alfredsson att det är värt det.

– Det är billigare med förebyggande åtgärder än de kostnader som kommer när någonting händer.

Se Rickard Nygren, arkitekt inriktad på hållbarhet, ge tips för hur man ska tänka för ett klimatanpassat boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.