Patienter med mest vårdbehov minst nöjda med vården

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med stora vårdbehov är de som är minst nöjda med primärvården. Det visar en ny undersökning från Karolinska Institutet.

Felicia Delgado har barn med astma och allergier och hon känner sig inte alls nöjd med sin vården på vårdcentralen. Många gånger upplever hon att läkarna är så stressade att de inte hinner göra ett bra jobb.

– Vi patienter märker av att det blir väldigt stessigt. I bland blir det även så att man glömmer bort saker för man märker av stressen och att de vill att man ska bli klar så fort som möjligt, säger Patricia Delgado till ABC.

Återbesök lönsamma

60 procent av ersättningen som vårdcentralerna får från landstinget är direkt kopplad till besöken och om en patient gör flera återbesök är det mycket mer lönsamt för vårdcentralen än om patienten skulle ta upp flera åkommor vid ett och samma tillfälle.

Enligt en ny undersökning som Karolinska Institutet gjort, är det patienter med stora vårdbehov som är minst nöjda med primärvården.

Ett sätt att förbättra vården för dem skulle kunna vara att landstinget betalar ut en större ersättning till de mer komplicerade läkarbesöken.

”Ersättningen borde differentieras”

– Ersättningen är naturligtvis utformad så att man ska göra många besök. Man borde fundera på att diffrentiera besöksersättningen så att vid besök som kräver längre tid eller större vårdbehov skulle det utgå en större ersättning, säger Clas Rehnberg som är professor i hälsoekonomi på Karolinska Institutet.

Som det ser ut i dag får vårdcentralerna knappt 500 kronor från landstinget per läkarbesök oavsett om det handlar om en stukad fot eller en mer komplicerad sjukdom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.