Metoden ”Sluta skjut” till Stockholm – Huddinge första kommunen i länet

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt med den organiserade brottsligheten kommer Sluta skjut att införas i Huddinge. Metoden går ut på att polis, kommun och Kriminalvården samverkar med att göra det svårt att vara kriminell och lätt att hoppa av.

– Vi kommer jobba mot enskilda individer och grupperingar. Det ska vara jobbigt att vara i de kriminella miljöerna, säger Johan Andersson, polischef LPO Huddinge.

Metoden har under en längre tid använts i Malmö men Huddinge blir det första området i Stockholmsområdet att börja använda Sluta skjut, eller Group Violence Intervention som det också kallas. Införande kommer ske under våren 2022.

– Vi kommer få hjälp med en specialisttjänst från Brottsförebygganderådet. Till det ordinarie arbete som vi bedriver redan nu kommer det tillkomma mer kompetens, resurser och systematik.

Detta är Group Violence Intervention (GVI)

Group Violence Intervention eller Gruppvåldsintervention (GVI) handlar om att stoppa grovt våld och våld med skjutvapen. När strategin användes i Malmö kallades den ”Sluta skjut”. Nu har Brottsförebyggande rådet (Brå), Polismyndigheten och Kriminalvården sedan en tid ett uppdrag om att sprida det här sättet att arbeta till fler kommuner. Hittills har Örebro, Göteborg och Uppsala fattat beslut om att börja arbeta med strategin.

Källa: Stockholmspolisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.