Michelinstjärna till ny Stockholmskrog

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande värt att åka en omväg för att komma till Edsbacka krog som behåller sina två stjärnor i Guide Michelin. Stockholmskrogen Esperanto fick sin första stjärna i årets upplaga av krogguiden.

Alla svenska restauranger som fick stjärnor förra året behåller sina utmärkelser i Guide Michelin Main Cities of Europe 2007, som kom ut på torsdagen.

Det betyder att Edsbacka krog norr om Stockholm behåller sina två och att 28+, Basement, Fond och Sjömagasinet i Göteborg är enstjärniga restauranger precis som Fredsgatan 12, Lux Stockholm, Mistral och Operakällaren i Stockholm.

Guide Michelin

Världsklass

Förändringen jämfört med förra året är att drygt ett år gamla Esperanto i centrala Stockholm får en stjärna. Restaurangen har genomgående fått mycket bra kritik i tidningarnas krogguider och svenska White Guide skrev nyligen att ”mycket på Esperanto är direkt i världsklass”.

Enligt Guide Michelins kriterier betyder tre stjärnor att restaurangen är värd en resa i sig, tvåstjärniga krogar är värda en omväg och de enstjärniga är exceptionellt bra i sin kategori.

Sverige är det nordiska land som har flest stjärnrestauranger i Guide Michelin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guide Michelin

Mer i ämnet