Stockholmskrögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman får en Michelin-stjärna för sin skapelse Adam/Albin. Foto: Carina Johansen/NTB

Michelinstjärnor till tre nya svenska krogar

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya svenska restauranger kan stoltsera med sin första Michelinstjärna. Det står klart sedan den nordiska utgåvan av Michelinguiden presenterats vid en ceremoni i norska Stavanger. Två av restaurangerna finns i Stockholm, den tredje i Rydöbruk i Halland.

I Stockholm tilldelas Adam/Albin en stjärna. Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan sex år tillbaka på fine dining med ursprung i det nordiska köket och ger gästerna en personlig upplevelse där de färdigställer rätterna vid bordet och berättar om hur rätten skapades.

I Stockholm får också restaurang Nour, där kocken Sayan Isaksson kombinerar asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt, en stjärna. Det är Isakssons andra Michelinstjärna. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.

”Kulinarisk avantgardism”

Men även halländska Rydöbruk bjuder på stora kulinariska upplevelser. Restaurang Knystaforsen är inredd i ett gammalt sågverk och där förvandlar kökschef Nicolai Tram lokala ingredienser till kokkonst över öppen eld.

”Våra inspektörer imponeras av den kulinariska avantgardismen hos de nordiska restaurangerna. Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, dessa länder briljerar med personlighet och mod hos sina kockar, som är internationellt erkända stilbildare”, säger Gwendal Poullennec vid Guide Michelin i ett pressmeddelande.

Knystaforsens köksmästare Nicolai Tram hade tagit familjen med sig till Stavanger och utdelningen av nya Michelin-stjärnor. Foto: Carina Johansen/NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.