Migrationsverket är skyldigt länets kommuner miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Många av Stockholms kommuner väntar fortfarande på ersättning från Migrationsverket, och SVT Nyheter Stockholm kan nu avslöja att det rör sig om ett miljardbelopp. Flera kommuner kräver sin rätt och menar att de uteblivna pengarna kan få kraftiga konsekvenser.

När SVT Nyheter Stockholm kontaktar samtliga av länets 26 kommuner så visar det sig att de flesta av dem fortfarande väntar på ersättning från Migrationsverket. Det handlar om pengar från staten som ska betalas ut till kommunerna för sina flyktingåtagande. Hittills rör det sig om mer än 1,5 miljarder som staten är skyldig kommunerna.

Och bara i Solna kommun väntar man på 120 miljoner.

– Det är helt oacceptabelt att regeringen och Migrationsverket underlåter sig att betala sina skulder till oss. Det är ju pengar som vi skulle behöva till vår egen verksamhet som till barnomsorgen eller skolan, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

”Staten har inte gjort sitt”

Även i Salem, med sina drygt 16.000 invånare, väntar man på pengar. Men där handlar det om ett betydligt mindre belopp.

– De (Migrationsverket) är skyldiga oss 6,5 miljoner. Ska det här fungera och staten lägger stora skyldigheter på oss, inte minst med att ordna bostäder som är jättesvårt, då krävs det ju att staten gör sitt och det har staten inte gjort här, säger Lennart Kaldéren (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Migrationsverket: ”Tar alldeles för lång tid”

Varje kommun måste ansöka om sina pengar och orsaken till att utbetalningarna dröjt handlar om långa handläggningstider.

Migrationsverket är självkritiskt.

– Jag delar deras oro och jag har full förståelse för den. Våra utbetalningar tar alldeles för lång tid och har tagit alldeles för lång tid. Just därför har vi valt att satsa dubbelt så mycket i personalstyrka de senaste månaderna, säger Fredrik Bengtsson, tillförordnad chef för kommunikationsavdelningen på Migrationsverket.

Men det handlar om miljardbelopp, hur har det kunnat bli så här?

– Det är inte så konstigt om man tittar tillbaka på hösten 2015 så kom det 120 000 asylsökande inom ramen för 3-4 månader. Så det vi ser nu är ju resultatet av hösten 2015.

Försöker åtgärda problemet inom snar framtid

Migrationsverket hoppas dock att man ska hinna ikapp med sina återbetalningar inom några månader.

– Sedan kommer inte alla ha fått sina pengar då men vi ska ha reducerat de stora summor som kommunerna ligger ute med kraftigt, säger Fredrik Bengtsson.

Så här ser det ut i din kommun

Stockholm: 300 miljoner

Nacka: 165 miljoner

Täby: 125 miljoner

Solna: 120 miljoner

Huddinge: 120 miljoner

Järfälla: 100 miljoner

Botkyrka: 87 miljoner

Tyresö: 60 miljoner

Sollentuna: 59 miljoner

Danderyd: 57 miljoner

Sundbyberg: 51 miljoner

Ekerö: 50 miljoner

Värmdö: 50 miljoner

Vallentuna: 39 miljoner

Haninge: 26,5 miljoner

Vaxholm: 20 miljoner

Lidingö: 16,5 miljoner

Salem: 6,5 miljoner

Österåker: 3,3 miljoner

Har inte svarat:

Upplands Väsby, Norrtälje, Södertälje och Sigtuna.

Väntar inte på pengar:

Nykvarn, Nynäshamn och Upplands-Bro

Källa: SVT Nyheter Stockholm har hört av sig till respektive kommun som fått chans att svara på vilka fordringar de har hos Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.