Migrationsverket meddelade under torsdagen att de inte längre kan erbjuda boende till asylsökande som kommer till Sverige. I Malmö tvingas hundratals sova under bar himmel, och från och med nu kan asylsökande komma att få ordna sitt boende på egen hand.
För närvarande under kontroll i Stockholm
– Boendesituationen är ansträngd över hela Sverige, men än så länge kan vi garantera tak över huvudet i Stockholm. Men långsiktiga boenden finns inte, säger Annette Bäcklund, regionschef, Migrationsverket Stockholm.
”Kan hända i Stockholm”
Hur situationen i Stockholm kommer att se ut framöver är svårt att sia om enligt Bäcklund.
– Situationen för hela riket ser ut så att man inte kan erbjuda boende för män i Malmö, men beroende på vad som händer framöver kan samma sak hända här i Stockholm.
Migrationsverket prioriterar barnfamiljer när lediga platser finns i boendesystemet. Det är därför, i Malmö, i första hand ensamstående män som påverkas av förändringen.
I dialog med kommunerna
För en vecka sedan hade Migrationsverket i Stockholm fortlöpande dialog och akuta möten med kommunerna, då det såg ut som att situationen i Stockholm skulle bli lik den i Malmö. Sedan dess har läget ändå kunnat hållas under kontroll.
– Men läget är allvarligt och vi har signalerat om det här länge. I nuläget skickar vi inte heller personer från Malmö utan att det finns tak i övriga landet, menar Annette Bäcklund.
Lägger inte det oerhört mycket press på Malmö?
– Jo, och till slut kommer vi att vi behöva ställas inför frågan vad vi gör när det inte finns några boendeplatser kvar där alls. Vi försöker få fram fler platser hela tiden och vi jobbar med fokus på hela landet.
Uppdraget kan inte genomföras
Migrationsverket har i uppdrag att tillhandahålla boendeplatser för alla asylsökande, och den uppkomna situationen upphäver inte uppdraget, men att hantera situationen i Stockholm fungerar i allt mindre utsträckning.
– Till slut hamnar det här på kommunernas ansvar, när det gäller personer som inte har någonstans att bo. Vi gör allt vad vi kan för att vi inte ska hamna i den situationen. Vi aktiverar alla gymnasikhallar och idag fick vi in 100 nya boendeplatser, och vi agerar även med kommunerna direkt, säger Annette Bäcklund.
Enligt socialtjänstlagen ska kommunerna kunna erbjuda boende, vad händer om de inte klarar av det?
– Det har ju inte alltid fungerat tidigare heller. Det finns till exempel hemlösa som inte haft tak över huvudet sedan innan det här. Kommunerna är hårt ansträngda som det är idag, det är en jättelogistik det här. I slutändan är problemet att det finns för få bostäder, avslutar hon.