Så här såg det ut vid en tidigare övning när Livgardets soldater övade på att fira sig nerför Fjällgatan, samma sak de ska göra på måndag. Arkivbild. Foto: SVT

Militärövning mitt i Stockholm – pågår i fyra dagar

Publicerad

Under fyra dagar ska cirka 200 soldater öva i centrala Stockholm. Det blir bland annat övningar i Vasastan och på Södermalm – men det blir ingen skottlossning utomhus.

Det är Livgardets livbataljon som med cirka 200 soldater ska öva mitt inne i Stockholm, något som är nödvändigt enligt Försvarsmakten.

– Det är det förband som ska förstärka skyddet av Stockholm vid kris eller krig. De ansvarar för att skydda rikets ledning, Försvarsmaktens ledning och vissa byggnader. Därför är det viktigt för dem att öva just i den miljön som de ska försvara om det krävs, säger Jenny Ringström, kommunikatör på Livgardet.

Märks mest på måndagen

Övningen pågår från lördag till tisdag. Under helgen kommer de framför allt öva inomhus men under söndag eftermiddag kommer de att marschera till fots norrut från Norrmalm. Övningen kommer att märkas desto mer under måndagen då man får vara beredd på att springa på soldater i innerstaden. 

Det kommer att genomföras övningsmoment i Vasastan, små grupper av soldater kommer att röra sig i centrala Stockholm och på Söder ska soldaterna öva på att fira sig nerför bergväggen vid Fjällgatan mot Stadsgården.

– Det blir flera andra moment på olika platser runtom i Stockholm, bland annat kommer de ta sig över vattnet med flottar. Men det blir ingen skottlossning utomhus,  säger Jenny Ringström

Övningen som avslutas under tisdagen i hemmakasernen på Lidingövägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.