Miljardöverskott i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting redovisar ett positivt årsresultat under 2017. Växande skatteintäkter och fler resenärer i kollektivtrafiken har bidragit till ett överskott på 2,1 miljarder kronor.

– Det är oerhört positivt. Det är ett kvitto på att vi har ordning och reda i ekonomin och att vi har starka muskler som rustar oss väl för framtiden, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

I budgeten för landstinget i Stockholm fanns det ett beräknat överskott på 283 miljoner kronor men nu har man alltså ett överskott på totalt 2,1 miljarder. Det är 1,8 miljarder mer än beräknat. 

Val 2018 Stockholm

– Pengarna går in i kassakistan på landstinget och blir en bra grundplåt för framtiden. Vi är ju det mest expansiva länet i hela Sverige och det gör att vi kommer att ha växande kostnader för både kollektivtrafik och för sjukvård, säger Irene Svenonius (M).

”Ett överskott ska ju satsas”

Men oppositionen tycker inte att överskottet ska samlas utan istället användas.

– Ett överskott ska ju satsas på hälso- och sjukvården för där är behoven så stora efter nästan 12 års alliansstyre, säger Erika Ullberg (S), oppositionlandstingsråd.

Erika Ullberg (S). Foto: Arkivbild.

Men är det inte goda nyheter att man går med överskott?

– Det hade varit ännu bättre om man också såg att vi hade kortast vårdköer i landet och att personalen trivdes och kände att de blev satsade på. Det jag tycker är tråkigt är att moderaternas politik gör att man inte använder de här pengarna till att satsa på sjukvården i länet, säger Erika Ullberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Stockholm

Mer i ämnet