Åsa Ryding, Länsstyrelsens avdelningschef i Stockholm.

Rösträknare skickades hem efter fel – riksdagsrösterna räknades ändå inte om

Uppdaterad
Publicerad

Flera fel har begåtts under rösträkningen i Stockholm och det finns ytterligare frågetecken kring hur räkningen har gått till. Länsstyrelsen i Stockholm har under veckan varit i stabsläge, för att räkningen dragit ut på tiden.

Länsstyrelsen i Stockholm har under veckan varit i stabsläge. Man har legat efter med räkningen och inrapporteringen av de slutgiltiga valresultaten för Stockholms län. Ännu är bara Stockholms läns riksdagsröster, inte alla kommun- och landstingsrösterna i länet, inrapporterade till Valmyndigheten.

Räkningen som görs vid Länsstyrelsen sker för att säkerställa att det slutgiltiga valresultatet blir helt korrekt.

Har skickat hem rösträknare

Men uppgifter till SVT Nyheter Stockholm säger att stickprovskontrollanter hittat många fel i räkningen, i räkningen av personkryss i kommunvalet, även bland det som blivit kontrollräknat vid Länsstyrelsen.

– Vi har skickat hem ett antal personer där vi kunde konstatera att det inte blivit rätt, och de rösterna är omräknade, bekräftar Åsa Ryding, Länsstyrelsens avdelningschef i Stockholm, till SVT Stockholm på plats vid rösträkningen.

”Rättades direkt”

De valsedlar som de hemskickade räknarna tidigare hade registrerat, räknades alltså om av Länsstyrelsen en gång till, men bara när det gäller kommun och landstingsvalsedlarna. Åsa Ryding säger att det beror på att riksdagsresultatet redan var fastställt och inrapporterat till Valmyndigheten.

Efter att hon avbrutit intervjun, kommer hon dock tillbaka med ytterligare en förklaring.

Anledningen till att inte deras riksdagsvalsedlar med personkryss räknades om på samma sätt, uppger nu Åsa Ryding beror på att felen tidigare rättats till direkt vid räkneborden.

Garanterar rätt personer i riksdagen

Kan du garantera att det är rätt personer som står i riksdagen i morgon?

– Ja, det vill jag påstå att jag kan. Det ska till väldigt många fel för att det ska påverka det slutgiltiga valresultatet, säger Åsa Ryding, men tillägger:

– Jag kan inte garantera varenda personkryss, det kan jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.