Följ uppdateringarna om valresultatet här. Foto: SVT

Tekniskt strul försenar resultat till landstingsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Fastställandet av valresultatet till landstingsfullmäktige har dragit ut rejält på tiden. Och nu meddelar Länsstyrelsen i Stockholm att det blir ytterligare försenat – denna gång på grund av tekniskt strul med valdatasystemet.

Länsstyrelsen har tidigare meddelat att förseningarna med rösträkningen främst berott på det ökade antalet sena förtidsröster samt att fler personröstat. Man kallade in extra personal för att skynda på processen.

Tekniska fel

Men nu tvingas man skjuta fram den tidigare prognosen om att resultatet till landstingsvalet i Stockholms län skulle vara klart och fastställt idag, söndag. Orsaken uppges vara tekniska problem med valdatasystemet.

– Beslutet om fastställande av valresultatet måste göras i valdatasystemet. Vi blir därför tvungna att invänta att Valmyndigheten löser det tekniska felet innan vi kan gå vidare och det kan inte ske förrän i morgon måndag, säger Elin Gradeen, valansvarig på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Röstfördelningen kommer gå att se under söndagen – däremot mandatfördelningen kommer att fastställas imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.