Erika Ullberg (S) vill se ett samarbete över blockgtänsen i Stockholms läns landsting. Foto: Malin Hoelstad/TT

Ullberg (S): Samarbete över blockgränsen nödvändigt

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) vill se ett samarbete över blockgränserna i Stockholms läns landsting.

”Vi landstingspolitiker måste ta oss samman för att lösa sjukvårdens problem och stärka Stockholmsregionen. Valresultatet ger oss skäl till att ompröva politik och pröva bredare styre”, skriver Erika Ullberg i en debattartikel i SvD.

Socialdemokraterna blev största parti i landstingsvalet, men Alliansen är fortfarande det största blocket. Alliansen har dock inte någon majoritet eftersom Sverigedemokraterna är vågmästare i landstinget.

”Sverigedemokraternas stärkta position är något som oroar många av oss. Politiska beslut borde därför förankras bredare politiskt. Att tvingas tänka nytt och lägga gamla käpphästar åt sidan kan vitalisera”, skriver Erika Ullberg (S) i SvD, som ser samarbete över blockgränsen ”som helt nödvändig för vårdens utveckling.

Blocköverskridande styre eller delat ledarskap

Enligt Erika Ullberg (S) skulle samarbetet kunna ske på olika sätt.

”Om det finns utrymme för en gemensam syn på sakpolitik finns också utrymme för ömsesidigt förtroende att styra verksamheten tillsammans blocköverskridande vilket skett i en mängd kommuner och landsting förra mandatperioden. Det kan även ske genom ett delat ledarskap som prövats mellan Socialdemokraterna och andra allianspartier på flera håll i landet, exempelvis i Kristianstad”, skriver Ullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.