Foto: Hanna Franzén/TT

Rekordmånga överklagar efter valet – dramatisk ökning av anmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Valet 2018 ser ut att slå rekord i antalet överklaganden. Hittills har Valprövningsnämnden fått in nära 900 överklaganden av årets val, vilket kan jämföras med valet 2014 då endast ett hundratal anmälningar gjordes, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Men av de överklaganden som hittills kommit in till Valprövningsnämnden är flera hundra identiska kopior av ett upprop på internet där det hävdas att valfusk på olika nivåer gjorde att Sverigedemokraterna fick färre mandat än de annars skulle ha fått.

Uppropet har även skickats till OSSE:s valobservatörer, till kungliga slottet och till två av bröderna Wallenberg, rapporterar Ekot.

Misstankar redan före valdagen

Även individuella anmälningar har dock ökat. Vanliga överklagande handlar om försvunna röstsedlar, problem med röstlängden samt att andra kan se vad man röstar på.

– De menar att det är en form av valpåverkan, säger Cecilia Persson, kanslichef på Valprövningsnämnden, till Ekot.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om misstänkt valfusk inför själva valdagen samt spekulationer om saken i sociala medier i efterhand. På lokal nivå har flera fall uppdagats där man misstänker att det förekommit otillåten valpåverkan av olika slag, bland annat i Degerfors och Karlskrona.

Sista dagen att överklaga årets val är den 30 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet