Polisen har fått in över tusen anmälningar av skadegörelse i samband med året val. Här en av SD:s valaffischer i Stockholms tunnelbana. Foto: Johan Nilsson/TT, Hanna Franzén/TT

Tusentals anmälningar om brott i samband med valet

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelse, våldsbrott och hets mot folkgrupp. I samband med valet har polisen fått in över 2 300 anmälningar om brott. Men att någon åtalas är inte troligt, enligt chefen för Riksenheten mot korruption.

Under veckorna 14–36 i år har polisen gjort en särskild notering för anmälda brott som bedöms ha kopplingar till valet. Sammanlagt 2 337 anmälningar om brott har bedömts ha den kopplingen. Flest misstänka brott, 1 160, har klassificerats som skadegörelse.

Samtidigt har 163 anmälningar noterats som ”övriga specialstraffrättsliga brott”, och de flesta berör ”otillbörligt verkande vid röstning”.

– Det innebär att någon försöker manipulera röstningen. Till exempel då man lägger sig i röstningen, eller gömmer undan valsedlar för att påverka resultatet, eller att någon säljer sin röst, säger Kim Andrews, chef för Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten, till TT.

”Svårutredda brott”

Ett 40-tal av de 163 anmälningarna hanteras nu av Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten. Men att någon åtalas för brott relaterade till val är ovanligt berättar eftersom åklagaren måste kunna bevisa att en person haft ett direkt uppsåt att påverka valresultatet.

– Generellt sett är det här svårutredda brott. Om någon sett något i en röstlokal som uppfattas som tveksamt så krävs det att åklagaren får veta vem som gjort vad, säger Kim Andrews, till TT.

Riksenheten mot korruption kommer inte att utreda de konspirationsteorier som florerar om att valet i stort inte skulle ha gått rätt till. 

Anmälningar med kopplingar till valet

Visa

Polisen har mottagit sammanlagt 2 337 anmälningar om brott som antingen polisen eller anmälaren bedömer har en koppling till årets val. Dessa anmälningar kom in mellan vecka 14 och vecka 36. Bland de misstänkta brotten ingår allt från stöld av valaffischer till misshandel och otillbörlig valpåverkan.

Skadegörelsebrott: 1 160
Övriga brott mot person: 335
Andra övriga brott: 243
Våldsbrott: 231
Tillgreppsbrott: 200
Övriga specialstraffrättsliga brott: 163
Trafikbrott: 5

Totalt: 2 337

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer