En person har avslöjats med att dela ut redan förkryssade valsedlar utanför vallokalen i Kungsmarken. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Socialdemokrat i Karlskrona polisanmäld för valfusk

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk politiker i Karlskrona har polisanmälts för otillbörlig valpåverkan efter att ha delat ut förkryssade valsedlar utanför vallokalen i Kungsmarken.

Den socialdemokratiske kandidaten utreds nu för otillbörlig valpåverkan, efter att ha delat ut valsedlar där ett namn redan var förkryssat. Politikern som anmälts stod själv på Socialdemokraternas valsedlar, men det är oklart om det är det egna namnet som var förkryssat.

– Det jag kan säga är att jag fått information om det här och att allt som inte är enligt reglerna är oacceptabelt. Men det är polisen som får utreda det här nu och vi följer det, säger Sandra Bizzozero (S), kommunalrådskandidat i Karlskrona.

Är personen fortfarande medlem i partiet?

– Det är inget jag kan kommentera i nuläget.

I Kungsmarken fick Socialdemokraterna 71,6 procent av rösterna i kommunvalet.

Ska inte ha påverkat valet

Polisanmälan bekräftas av kommunens valansvarige.

– Vi har gjort en polisanmälan om otillbörlig valpåverkan, men jag kan inte säga så mycket mer eftersom det råder förundersökningssekretess, säger Magdalena Nordin, Karlskrona kommuns valansvarige.

Länsstyrelsen tror inte att det misstänkta valfusket ska ha påverkat valet nämnvärt.

– Vi har kollat resultatet för att se om det blev något abnormalt resultat, att den förkryssade kandidaten fått väldigt många kryss, men det är inget som ser abnormalt ut. Det verkar som att man fått stopp på det i tid. Vi bedömer att det inte påverkar resultatet, säger Karl Evald, valansvarig på Länsstyrelsen i Blekinge.

– Vi tror inte heller att det har påverkat, men vi är noga med att anmäla alla störningar och påverkanskampanjer, säger Magdalena Nordin.

I övrigt har valet gått lugnt till, enligt länsstyrelsen.

– Det var några som inte kunde rösta för att deras namn redan blivit strukna i röstlängden, men det är tyvärr inget ovanligt att det blir fel. För övrigt har vi inte haft några incidenter, det har gått väldigt lugnt till, säger Karl Evald.

SVT Nyheter Blekinge söker den polisanmälde politikern för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet