Foto: SVT

Skandias uppmaning till kommunerna: Betala på pensionsskulden nu

Publicerad

Pensionsskulden i Stockholms län är på 22 000 kronor per invånare, det visar en ny rapport som försäkringsbolaget Skandia har tagit fram. Nu varnar försäkringsbolaget kommunerna om att de bör betala av skulderna från och med nu för att undvika framtida skattehöjningar.

Försäkringsbolaget Skandia har tagit fram en rapport som visar pensionsskulderna i alla kommuner i Sverige. För hela landet är den sammanlagda pensionsskulden 230 miljarder kronor.

Den genomsnittliga pensionsskulden utslagen per invånare i Stockholms län är 22 000 kronor. På Gotland är skulden störst per invånare, 55 000 kronor, följt av Örebro, Västmanland, Uppsala och Stockholm.

I Stockholms län är Nynäshamn den kommun som har den största skulden – den ligger på 26 000 kronor per nynäshamnsbo.

Skulden bör betalas snabbt

En anledning till att dessa skulder består är en lagändring för 20 år sedan. År 1998 försvann kravet på att kommunerna behöver öronmärka pengar i sin budget för pensionsparandet. Därmed blev det fritt fram att använda dessa pengar också till annat i den kommunala verksamheten.

Och nu menar Skandia att skulden bör betalas så fort som möjligt.

Men Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser inte pensionsskulden som ett stort bekymmer. Det finns andra större utmaningar som kan äventyra välfärden framöver menar de.

Se Skandias affärsansvariga Greger Gustafson om varför kommunerna ska betala sina pensionsskulder så fort som möjligt samt Sveriges kommuner och landstings svar i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.