Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns gott om liv där” – hör miljöforskaren Jan Albertsson och Naturskyddsföreningen om projektet. Foto: Lukas Deininger/SVT

Miljöforskaren ser risker med planerna: ”Vi har för dålig kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att ta upp metaller från havsbotten i Östersjön oroar Jan Albertsson som är miljöanalytiker på Umeå marina forskningscentrum.

– Miljön i Bottenviken är tämligen unik med ett bräckt innanhav. Vi har för dålig kunskap och frågan är om livsmiljön förändras när man tagit upp nodulerna, säger han.

På havsbotten i Östersjön ligger miljögifter lagrade i bottensedimentet. Dessa gifter kan spridas i vattnet när mangannodulerna tas upp menar forskaren och miljöanalytikern Jan Albertsson.  

– Upptagningen kommer att orsaka en viss grumling av vattnet och att små partiklar sprids. Dessa kan ha miljögifter knutna till sig och det finns en risk att de sprids i kretsloppet. 

Företaget bakom utvinningen: “Stort miljöansvar”

Jan Albertsson befarar att projektet med att ta upp mangannodulerna går för fort utan att riskerna hinner utvärderas ordentligt. Men

– Vi måste ha ett stort miljöengagemang. Annars får vi inte göra det här, säger Peter Lindberg som är vd för Scandinavian Ocean Minerals som vill ta upp nodulerna från havsbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.