Jerzy Slazak på miljöförvaltningen i Stockholm. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Miljöförvaltningen avråder från bad på fyra badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads miljöförvaltning avråder från att bada vid fyra badplatser. Skrubbabadet i Drevviken och Långsjöbadet i Älvsjö har stor algblomning medan Sätrabadet i Skärholmen och Kaananbadet i Grimsta har höga bakteriehalter i vattnet som troligtvis orsakats av avföring från sjöfåglar.

Miljöförvaltningen betonar att det inte är farligt att bada men att det finns risker med att svälja vatten och det är därför man avråder stockholmarna från att bada på de här badplatserna.

– Barn riskerar värre symptom än vuxna då de har mindre kroppsvolym. Diarréer, kräkningar och feber blir ofta kraftigare hos barn än hos vuxna, säger Jerzy Slazak på Miljöförvaltningen.

Se inslaget i videoklippet ovan

Så klassas badvatten:

Tjänligt vatten: Betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning: Betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk. Men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.

Otjänligt vatten: Betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Proverna tas vid en eller två fasta punkter vid varje bad, exempelvis längst ut på bryggan och vid den grunda delen av stranden. De skickas sedan iväg till ett laboratorium för analys

Källa: Miljöförvaltningen Stockholm stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.