Fiskereglerna längs ostkusten ska ses över. Foto: Marcus Bertilsson, Länsstyrelsen

Miljonbidrag till fiskeprojekt

Publicerad

Fiskereglerna längs ostkusten ska ses över. Länsstyrelsens projekt ReFisk har fått 2.450.000 kronor i bidrag från Havs- och vattenmyndigheten.

Syftet med projektet är att ta fram ett kunskapsunderlag samt förslag till åtgärder och revideringar av fiskereglerna längs mellersta ostkusten. De berörda länen är Gävleborg, Uppsala, Stockholm, Södermanland och Östergötland.

Tanken är att underlaget ska lämnas över till Havs- och vattenmyndigheten i slutet av nästa år, och att nya fiskeregler ska gälla från och med 2019.

– Det kan exempelvis bli ändrade minimimått, nya fredningsområden för fisk, inskränkningar i olika metoder och fångstbegränsningar, säger Länsstyrelsen Stockholms projektledare Henrik C Andersson, i ett uttalande.

Rovfiske bestånd av stor betydelse

Till grund för åtgärderna genomförs ett antal delprojekt, som bland annat undersöker effekten av fredningsområden och riktar in sig på provfiske efter gädda.

– Senare års studier har visat att starka rovfiskbestånd är av stor betydelse för vattenmiljön och det kommer vi att undersöka inom ramen för projektet. En ändamålsenlig förvaltning av fiskbestånden är bra för hela vattenmiljön, säger Henrik C Andersson.

Projektet genomförs tillsammans med Östersjöcentrum vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.