Miljonbidrag till snabbare bredband i skärgården. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Miljoner till bredband i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Stockholms skärgård kan glädja sig åt rejält snabbare nät efter beskedet att Länsstyrelsen beslutat om 57,5 miljoner kronor i stöd till utbyggt bredband inom bara några år.

Det är öarna Harö, Runmarö, Nämdö, Ornö och kringliggande öar i kommunerna Haninge och Värmdö som via Stockholms skärgådsnät AB kommer att få del av miljonerna till utbyggt bedband.

Pengarna är en del av det så kallade landsbygdsprogrammet som finansieras gemensamt av svenska staten och Europeiska jordbruksfonden.

– Det här är ett viktigt beslut för skärgårdens digitala utveckling. I den regionala digitala agendan för Stockholms län har regionen gemensamt beslutat om målet att alla hushåll och företag bör ha tillgång till snabbt bredband, säger landshövding Chris Heister i en kommentar.

Klart om tre år

Den omfattande utbyggnaden av bredband i Stockholms skärgård beräknas vara klar under hösten år 2020. Däremot kan det komma mer pengar från regeringen till landsbygdsprogrammet under 2017.

Exakt när dessa pengar kommer är inget Länsstyrelsen fått klarhet i ännu. De sökande som inte fått del av de drygt 57 miljoner som nu fördelas får därför ge sig till tåls i väntan på att nya medel ska skjutas till.

– Vi kommer att ta kontakt med de projekt som ännu inte beviljats stöd. Landsbygdsprogrammet 2014-2020 har nästan nått halvtid. Med en oklar tillgång till bredbandstöd är det viktigt att vi tillsammans tittar på deras möjligheter och vägval för att nå en utbyggnad, säger Claes Johansson, regional bredbandskoordinator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.