Öar bygger bredbandsnät tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Fyra stora öar i Stockholms skärgård går nu samman för att bygga ett gemensamt bredbandsnät. Ambitionen är att 2.000 fastigheter kopplar upp sig på nätet år 2020.

Nämndö, Harö, Runmarö och Ornö bygger nu tillsammans ett gemensamt bredbandsnät, det skriver tidningen Skärgården.

De nya reglerna för bredbandsstöd gynnar de områden i skärgården som har många fasta boende. Reglerna har gjort att små öar fått avbryta sina pågående projekt.

Nu har de fyra öarna i Stockholms skärgård gått samman och bildat aktiebolaget Stockholms Skärgårdsnät AB, för att kvalificera sig till att få mer pengar.

– Nu uppfyller vi alla punkter i alla regelverk för att få maximalt med poäng i ansökan. En målsättning är att bygga fibernät till samtliga mantalsskrivna i området, säger Jörgen Strandberg, ordförande i bolaget till tidningen Skärgården.

2.000 fastigheter

Tillsammans kommer 2.000 fastigheter kunna koppla upp sig på nätet. Målet är att det ska vara färdigt till september 2020.

– En stor fördel är att vi fysiskt bygger ihop våra nät, vilket betyder att vi äger fiber från södra Ornö till Harö. Vi behöver då inte betala andra operatörer för att få innehållet till våra öar. Det är också en väldigt stor fördel när man ska upphandla material, säger Jörgen Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.