Nya Karolinska sjukhuset Foto: TT

Miljöpartiet: ”Politikerna blev grundlurade när det gäller Nya Karolinska”

Uppdaterad
Publicerad

Det kostar 1,2 miljoner att byta en dörr på Nya Karolinska,140.000 kronor för att flytta en vattenkran och 100.000 för att sätta upp en hylla, enligt Svenska Dagbladet. 

Det här är bara några exempel på hemliga priser för ändringar och tillägg på Nya Karolinska i Solna (NKS), skriver Svenska Dagbladet idag. Det kan bli mycket kostsamt för skattebetalarna och nu vill Miljöpartiet i Stockholmslandstinget omedelbart omförhandla NKS-avtalet med Skanska. 

– Vi måste grundligt utreda konsekvenserna av att ta smällen och bryta avtalet. Det här är en kassako för långivarna och Skanska, och det kommer tränga ut vård för patienterna och löneökningar för personalen, säger Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i landstinget i Stockholm till Svenska Dagbladet. 

Även Socialdemokraterna vill omförhandla.

– Vi har sagt under en längre tid att avtalet måste omförhandlas och vi tvekar inte att säga upp det om det räddar pengar till skattebetalarna. Jag tror på en omförhandling eller en hävning, eftersom det rör sig om svindlande kostnader, säger Oppositionslandstingsrådet och socialdemokraten Erika Ullberg.

Moderaterna tillbakavisar uppgifterna

Det stämmer inte att en dörr på Nya Karolinska skulle kosta så mycket som 1,2 miljoner kronor skriver moderaterna i ett mejl till SVT Stockholm där man dementerar Svenska Dagbladets uppgifter idag. Finanslandstingrådet och moderaten Irene Svenonius säger även att man håller på att utreda frågan om möjligheten att omförhandla NKS-avtalet.  

- Alla åtgärder som kan göras för att sänka kostnaderna för skattebetalarna ska göras. Vi utvärderar möjligheterna, men vi vill inte diskutera med media om vår förhandling, säger hon. 

Hon säger även att hon inte helt utesluter möjligheten att säga upp avtalet, om det skulle spara skattebetalarnas pengar och vara genomförbart.

Världens dyraste sjukhus

Prislappen för NKS ligger redan på minst 61,4 miljarder kronor för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset fram till år 2040. Det här gör sjukhuset till världens dyraste, men kostnaderna stannar inte där. Tilläggsbeställningar och ändringar, för sådant som man inte kunnat förutse eller skrivit in i huvudavtalet, läggs ovanpå notan.  

Sedan Nya Karolinska öppnades i november 2016 har det gjorts upp om över 170 ändringar och tillägg med Swedish Hospital Partners (SHP), som till hälften ägs av byggjätten Skanska, och företaget Coor Service Management som har nära nog ensamrätt på alla tilläggsarbeten de kommande 22 åren. Det gäller delvis småsaker, men också en del större förändringar som att riva väggar, byta fönster och installera nya toaletter. Förhandlingar pågår om exakt vad som ska göras, och hur mycket det kommer att höja de årliga utgifterna – och därmed totalkostnaden för NKS till 2040.

”Politikerna grundlurade”

– Politikerna i landstingsfullmäktige blev grundlurade, var helt aningslösa och kunde inte överblicka helheten i besluten. Skanska är en så pass mäktig motspelare att landstinget har svårt att rå på dem, säger Tomas Eriksson, MP. 

– Men det finns ett moraliskt ansvar hos dem som faktiskt gick vidare och skrev på avtalet trots alla varningar som fanns. Det får säkert stora konsekvenser att bryta avtalet, men vi måste ta upp den frågan på allvar, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.