Foto: TT/Arkiv

Miljöpartiet vill koppla samman och förlänga tunnelbanans nya grenar

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns det planer på förlängning av tunnelbanelinjerna, en mellan Odenplan och Arenastaden och en från Fridhemsplan till Älvsjö. Men Miljöpartiet i Stockholms län vill bygga ihop de nya grenarna till en ny tvärförbindelse genom staden och förlänga dem ytterligare.

- Med en ny tvärförbindelse får hela tunnelbanesystemet en större trafikkapacitet än med de grenar som är planerade idag. Alla delar har diskuterats tidigare och vi har tagit fram ett samlat förslag för den mest optimala utvecklingen, som vi ser det, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

I förslaget vill man slå ihop de två nya grenarna mellan Odenplan och Arenastaden med den mellan Fridhemsplan och Älvsjö med en ny tunnel mellan Fridhemsplan och Hagalund men också förlänga linjen.

Tunnelbanan byggs ut

Minskade restider

Båda nya grenar är förlängningar av de befintliga gröna linjen och röda linjen men Miljöpartiet menar att tvärförbindelsen bland annat skulle bidra till minskade restider och mindre trängsel om man skapar en förbindelse mellan Hagsätra och Danderyds sjukhus eller Madendalen i Sundbyberg.

- Kollektivtrafiken ska byggas ut för att bli det naturliga valet för de flesta i regionen. Det är investeringar som är bra för klimatet och miljön, som minskar trängseln, ger en effektiv och bekväm trafik och möjligheter till fler bostäder, säger Tomas Eriksson (MP).

Sträckan mellan Fridhemsplan och Älvsjö beräknas kosta cirka åtta miljarder kronor och förslaget som Miljöpartiet har uppskattas kosta ungefär lika mycket till.

- För att vårt förslag ska kunna genomföras så behövs en ny vända av förhandlingar mellan staten, landstinget och berörda kommuner. Vi vill inleda samtalen omgående, säger Tomas Eriksson (MP).

Förslaget i korthet

  1. Bygg ihop de planerade nya grenarna av tunnelbanan till en sammanhängande gul linje mellan Arenastaden och Älvsjö, med en ny tunnel mellan Hagalund och Fridhemsplan
  2. Förläng tunnelbanan norrut från Arenastaden till Danderyds sjukhus och eller Madendalen (i Sundbyberg)
  3. Förläng tunnelbanan även söderut mellan Hagsätra och Älvsjö
  4. Landstinget ska förskottera utbyggnaden av tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö
  5. Förhandla om finansiering för förslaget i en ny, tredje runda av Stockholmsförhandlingen mellan staten, landstinget och berörda kommuner. Finansiera med intäkter från nya bostäder och nya trängselavgifter, till exempel på Södra länken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet