Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Millimetersmå läckor under jord hittas med hjälp av flygspaning Visa alla (2)
Visa alla (2)

Millimetersmå läckor under jord upptäcks genom flygspaning

Uppdaterad
Publicerad

Under kalla klara vinternätter har lågt flygande plan vid flera tillfällen styrt över Stockholm. Målet var att hitta små läckor i värmenätet under jord som tillsammans släpper ut tillräckligt mycket vatten för att värma tusentals hushåll årligen. Flygspaningen gav resultat – nu har man hittat ett femtiotal läckor.

Vi möter upp Stockholm Exergi i Vällingby där de just nu lagar en läcka. Hålet upptäcktes genom flygtermografering trots att det bara mäter några få millimeter. Enligt energibolaget kan de små läckorna ställa till med stora skador eftersom marken riskerar att undermineras.

Men framför allt spills tusentals kubik varmvatten från värmenätet.

– Det finns  flera vinster med att hitta läckage i tid. Det är bra för de boende eftersom reparationsarbeten och avbrott blir mindre omfattande men framförallt blir det mindre slöseri av energi , säger Louise Leandertz chef för drift och underhåll på Stockholm Exergi.

Flygspaningen avslutad för i år

Tekniken som används kallas termografering. Det innebär att flyg med värmekamera scannar stora områden. Efteråt kartläggs observationerna och var läckagen finns, därefter lagas läckorna.

Årligen lagar Stockholm Exergi ca 100 i det 290 mil långa fjärrvärmenätet.

Ungefär hälften av läckorna upptäcks med hjälp av flygtermograferingen.

Snittstorleken på läckorna är några millimeter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer