– Vi måste säkerhetställa att det inte är ett äldre övningsobjekt som innehåller sprängmedel, säger Försvarets dykeriofficer Peder Hermansson. Foto: Försvaret

Dåligt väder hindrar minröjning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att analysera och spränga den sjömina som upptäcktes igår vid ön Långgarn, kommer att dra ut på tiden eftersom det blåser hårt i området.

Nu arbetar försvaret med att analysera den gamla sjöminan från 30-talet som flutit upp vid ön Långgarn i Hårsfjärden i Stockholms skärgård.

– Det skulle kunna vara en skarpladdad mina, vilket vi inte tror. Troligtvis är det en övningsmina men då måste vi säkerhetställa att det inte är ett äldre övningsobjekt som innehåller sprängmedel, säger Försvarets dykeriofficer Peder Hermansson.

Enligt Peder Hermansson som är röjdykare och expert på ammunitionsröjeri, så kan arbetet med att spränga minan dra ut på tiden på grund av vädret.

– Det blåser hårt i området och det gungar, så det kan fördröja arbetet, säger han.

Sprängradie på en kilometer

Det var under söndagen som minan upptäcktes intill ön. När försvaret skickade en båt med militärer till platsen, så kunde man konstatera att föremålet var en svensk mina från 30-talet, av modellen F31.

Alla boende på ön evakuerades och fick först på måndagskvällen återvända hem.

– När skarpladdad sjömina i den här storleken ligger i ytläge, så uppskattar vi att sprängverkan har en radie på en kilometer och det innefattar hela ön, säger Henrik Lindström, operativchef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Minor byggda för att sänka fartyg

Minan surrades fast mellan två bryggor för att inte riskera att åka in mot något hårt föremål. Enligt försvaret så rör det sig troligtvis om en övningsmina men den kommer att föras ut på öppet vatten i arbetet med att analysera den. Vid 16.30 tiden kunde försvarets minröjningsfartyg bogsera bort minan från land.

– En mina är byggd för att oskadliggöra eller sänka ett fartyg. Ett bra knep när vi arbetar med ammunitionsröjning är att få ner föremålet under ytan, för att få en skyddtäckning av vattenmassorna.

Många minor i Östersjön

Enligt försvaret så finns det tusentals gamla sjöminor kvar i Östersjön efter första och andra världskriget.

– Det var vanligare att man hittade dem under efterkrigstiden. Hur många som finns kvar i Stockholms skärgård är jättesvårt att säga men jag hade ett liknande objekt på Mysingen för några år sedan, säger Peder Hermansson.

”Givetvis ska man aldrig röra”

Peder Hermansson berättar att sjöminor är konstruerade så att de blir ofarliga när de flyter upp. Men efter alla år i vattnet så är det inte säkert att den funktionen fungerar.

– Det är sådant vi kontrollerar att det faktiskt har skett, men de allra flesta objekt är ofarliga bara man inte rör dem.

Men dykeriofficer Peder Hermansson tycker inte att man behöver känna oro för att vistas ute i skärgården.

– Givetvis ska man aldrig röra något som man inte vet vad det är. Man ska rapportera  till polisen och kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mina i skärgården

Mer i ämnet