Foto: SVT

”Mitt hem ligger 700 meter från minan”

Uppdaterad
Publicerad

Alla boende på ön evakuerades när räddningstjänsten bedömde att minan skulle kunna skada allt inom 1.000 meters radie. Tommy Åkerström är en av de 17 boende som har tillbringat natten hos släktingar i Nynäshamn.

Tommy Åkerström är en av de boende som har blivit evakuerade från ön Långgarn efter att den gamla sjöminan flutit upp intill hans badplats.

Räddningstjänsten gjorde bedömningen att om minan är skarpladdad, så har den en sprängverkan på en kilometers radie och beslutade att genast evakuera hela ön.

– Mitt hus ligger 700 meter från minan, så när sjöpolisen beordrade oss att lämna ön så var det inte så mycket att orda om, säger Tommy Åkerström.

Alla boende tog sina egna båtar och lämnade ön och Tommy Åkerström har bott hos släktingar i Nynäshamn.

Inte förvånad

Tommy Åkerström flyttade ut till Långgarn 1969 och han är inte förvånad över att minan har flutit upp.

Långgarn ligger i Hårsfjärden intill Mysingen som är en stor öppen fjärd som söderut öppnar sig mot havet där Landsortdjupet ligger med ett djup på 450 meter. 

– När man vet att det ligger ett par ton i Landsortdjupet så är det inte så konstigt att sånt här dyker upp ibland, säger han.

Oro för vad som kunde ha hänt

Men tanken på att minan lika gärna skulle kunna flutit upp under sommarmånaderna gör honom orolig.

– Om det här skulle hända på midsommarafton, då är vi närmare 400 personer på ön när alla har gäster på besök, det skulle inte ha varit speciellt roligt. Det är något som inträffar när man bor såhär.

Så du är van vid sådana här händelser?

– Inte att det kommer minor men det har ju hänt några gånger, det är sånt som inträffar.

Väntar på besked

Under hela måndagen fick Tommy Åkerström och hans grannar vänta på beskedet att återvända hem.

– Jag  bara väntar på att få åka ut på ön och få i mig lite mat – det finns ju på fastlandet också men den är inte lika god.

Och strax innan klockan 16.30 på måndagskvällen kom beskedet att minan var bortbogserad och att de boende kunde återvända till sina hem på Långgarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mina i skärgården

Mer i ämnet