Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Jelf Eneqvist, Projektledare Organiserad prostatacancertestning, Region Stockholm och Gotland. Foto: SVT Arkiv och pressbild.

Mindre än hälften av de 50-åriga männen i Stockholms län testar sig för prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra året erbjuder Region Stockholm män som fyller 50 år att delta i så kallad organiserad prostatacancertestning, OPT. 19 000 män har fått chansen att testa sig men endast 7 000 personer, 36 procent, har testat sig.

Genom projektet Organiserad prostatacancertestning vill Region Stockholm få fler män att testa sig för prostatacancer, den vanligaste cancerformen hos män i Sverige och den cancer som flest män dör av. Alla män som fyller 50 år under ett visst år får ett brev hem med information om hur man går tillväga för att testa sig. Men bland män som är födda 1972, och därför fick en kallelse under förra året, var det bara 36 procent som genomförde testet.

Skillnader mellan olika områden

I vissa områden, som till exempel Botkyrka, Södertälje och Sigtuna är det en ännu lägre andel än 36 procent som har testat sig.

– Att det är så hänger ihop med socioekonomiska faktorer, till exempel utbildningsnivå, säger Lisa Jelf Eneqvist, projektledare för projektet på Region Stockholm och Gotland. 

Hör mer om hur varför det är viktigt att testa sig och möjliga anledningar till att många män iinte gör det i klippet ovan.

Så går testningen till

  • Testet är uppdelat i tre steg.
  • Först gör man ett blodprov på någon av de provtagningscentraler som finns runt om i Stockholm.
  • Vid förhöjt så kallat PSA-värde erbjuds personen en magnetkameraundersökning, MR.
  • Om vården hittar förändringar vid MR-undersökning blir personen erbjuden ett besök hos en urolog för vävnadsprovtagning.

Om prover och undersökningar är normala får man ett nytt erbjudande om testning inom två till sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.