Foto: TT

Färre kvadratmeter lägenhet för villapengarna

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostadsrätter har stigit snabbare än villapriserna i Stockholms län. Många äldre väljer därför att bo kvar i sina villor.

År 2007 kunde en villaägare i Stockholms län köpa en bostadsrätt på 165 kvadratmeter. Tio år senare räckte pengarna bara till 114 kvadratmeter, det visar en analys som Swedbank och sparbankerna har gjort. Priserna på bostadsrätter har stigit med 100 procent på tio år, under samma period har villapriserna stigit med 70 procent.

Billigare med bostadsrätt

Enligt undersökningen så väljer många äldre som ägt sin villa i flera decennier att bo kvar, eftersom de upplever att de bor relativt billigt.

Bostadsmarknad

– Sammantaget är det inte konstigt att många väljer att bo kvar i sina hus även om de skulle bo billigare om de sålde huset och köpte en bostadsrätt. Hushållen upplever helt enkelt att de inte får så mycket för sina pengar om de skulle flytta, säger Arturo Arques.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet