• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävleborgs län i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Värtahamnen Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mindre buller och utsläpp i Värtahamnen

Uppdaterad
Publicerad

Värtahamnen har nu möjlighet att erbjuda elförsörjning åt bland annat Tallink Silja. Det här kommer bidra till mindre buller och utsläpp från motorer som inte längre behöver vara igång när färjorna lägger till vid hamnen. Samtidigt ser Stockholms stad möjlighet att bygga bostäder närmare Värtahamnen.

Enligt Stockholms stad kommer utsläppen i Värtahamnen minska med 93 procent i och med att rederierna nu kommer ansluta sig till elnätet, istället för att låta motorerna vara igång.

Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, ser samtidigt en möjlighet att nu kunna bygga bostäder närmare hamnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joakim Larsson från Stockholms stad ser möjligheter att bygga närmre hamnen

De större kryssningsfartygen kommer dock inte kunna ansluta sig till elnätet. Det finns inte tillräcklig elkapacitet för det. Ett större kryssningsfartyg kräver lika mycket ström som en hel stadsdel, enligt Stockholms hamnar.

– Det krävs väldigt mycket effekt, idag har ju Ellevio inte den effekten som krävs för våra kajer, säger Stefan Scheja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer