Mindre pengar till skolverksamheten – mer pengar till nya skolor och lokaler Foto: SVT

Lärare och elever förlorare i nya skolbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa tider väntar Stockholms skolor när majoriteten nu lägger fram sitt budgetförslag för de kommande tre åren i kommunfullmäktige. För grundskolans del innebär det att pengar dras från verksamheten för att betala utbyggnad av fler skolor.

Stockholms skolbudget för år 2020 omfattar cirka 20 miljarder varav 11 miljarder går till grundskolan.

I 2019 års budget gick 73 procent av skolpengen till rektorerna. Men i det blågröna förslaget minskar den andelen till 72 procent. Det innebär 110 miljoner mindre till skolverksamheten 2020 – pengar som istället går till nybyggen och hyror.

– När Stockholm växer ökar antalet elever och då behövs fler skolor. Men det är kostsamt att bygga nytt, därför är utbildningsförvaltningen tvungen att ändra fördelningen av skolpengen så att mer av pengarna går till byggnation av nya skolor och mindre går ut till rektorerna, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L).

Dold besparing anser oppositionen

Skolpengen bör enligt SKL öka med cirka 2,7 procent årligen för att täcka lönekostnader och inflation. Enligt den blågröna budgeten har grundskolan fått en sådan schablonökning. Men oppositionen menar att det ligger en dold besparing i skolverksamheten när rektorerna får en procent mindre av skolpengen.

– Det är alarmerande att grundskolan inte får tillräckligt med pengar som täcker löneökningarna. Det här kommer att påverka skolornas verksamhet och leda till försämringar för eleverna, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).  

– Vi ska göra vad vi kan för att spara in på administration och få ner lokalkostnader så vi kan använda pengarna för prioriterad verksamhet. Men jag tror att rektorer måste ställa in sig på kärvare tider de kommande åren, säger skolborgarrådet, Lotta Edholm (L)

Nytt statsbidrag innebär inte mer pengar

År 2020 kommer det att finnas 4,9 miljarder för kommuner och friskolor att söka ur regeringens så kallade stora skolsatsning i statsbudgeten. Av dessa har Stockholm 250 miljoner i preliminärt bidrag. Men dessa bidrag ersätter andra som fasas ut och innebär i realiteten inget ytterligare tillskott till skolverksamheten.

– Ja, det stämmer att det blir omflyttningar av befintliga medel vilket inte ger mer pengar till grundskolan. De två största riktade bidragen som den tidigare lågstadiesatsningen och likvärdighetsbidraget tar ut varandra, säger Lotta Edholm (L).

Här finns hela kommunstyrelsens förslag till budget.

Så mycket ändras schablonerna i skolbudgeten:

Grundskola: +2,7

Grundsärskola: +2,7

Förskola: +0,9

Fritidsklubb: +0,9

Gymnasieskola : -0,1

Gymnasiesärskola: -0,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.