Tusentals demonstrerade för de kristna i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Morden på de kristna måste stoppas, kräver kyrkorna. Idag söndag samlades flera tusen i Stockholm och krävde skydd för de som just nu förföljs och flyr för livet i Irak.

Demonstrationen arrangerades av ”Kommittén för Mellanösterns Kristna”, där alla kristna kyrkor i Mellanöstern är representerade. Organisationen har 150.000 medlemmar i Sverige.

– Vi vill att det upprättas ett autonomt skyddsområde för kristna i norra Irak, under FN-mandat. Vi vill också att de som flytt undan förföljelsen ska få ersättning från Iraks regering för allt de förlorat så att de kan bygga upp sina liv och sina helgedomar igen, säger Gabriel Marawgeh, talesman för demonstrationen till ABC.

Representanter från flera politiska partier höll tal under demonstrationen, bland annat Folkpartiledaren Jan Björklund och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP). Från socialdemokraterna talade partisekreterare Carin Jämtin. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP), krävde bättre flyktvägar till Europa för kristna undan våldet.

Kritik mot Sverige och EU

Plakat som ”Skäms Carl Bildt för din tystnad” och ”Skäms svensk media för er tystnad”, visade den stora frustration och sorg som många svensk-irakier känner.

– Vi kräver att kristna som flyr ska få flyktingsstatus så att det ska bli lättare för dem som behöver söka asyl i andra länder, säger Gabriel Marawgeh.

Folkpartiledaren Jan Björklund manade i sitt tal till uppvaknande.

– Hela Västvärlden måste vakna upp. Vi kan stå inför är ett nytt folkmord. Det är alltför många gånger i historien som man i efterhand har sagt ”varför ingrep man inte när det hände”?

Det är ett yrvaket uppvaknande nu?

– Ja, det är det. Världen har haft blicken på andra konflikter, Gaza bland annat. Men det går ju fortfarande att förhindra att det ska förvärras där nere. Man måste tillsammans med andra länder i regionen rycka undan mattan för ISIS. Det kan också krävas militära insatser.

EU-minister Birgitta Ohlsson har förståelse för kritiken om att Sverige, EU och FN varit passiva.

– Nu de närmaste dagarna så måste vi trycka på inom den europeiska unionen så att det bildas en koalition av länder som tillsammans med USA och andra lyfter frågan allvarligt. Den här konflikten har hamnat i skymundan tyvärr. I det långa loppet måste assyrierna få självstyre på Nineveslätten i norra Irak, men nu handlar det akut om att stoppa våldet.

– Det här handlar om en hel kristen civilisation som kan utplånas, och det får inte ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer