Carolina Sinisalo förlorade sin 15-åriga son Robin när han sköts till döds utanför deras port i Akalla. Foto: SVT

Minnesplats i Akalla över våldets offer

Uppdaterad
Publicerad

En minnesplats över dödsskjutningarnas offer ska uppföras i Akalla. Beslutet fattades efter medborgarförslag från anhöriga.

Det har gått drygt ett år sedan 15-årige Robin sköts till döds utanför sitt hem i Akalla. Hans storebror Alejandro överlevde men skadades svårt. Pojkarnas mamma, Carolina Sinisalo, har berättat om sorgen för bland andra SVT Nyheter Stockholm.

Hon är också en av dem som i ett medborgarförslag lagt fram önskemål om någon form av minnesmonument och nu ser hennes önskan ut att gå i uppfyllelse.

– Jag är helt överväldigad! Jag är jätteglad och rörd och förvånad över att beslutet kom ganska fort, säger Carolina Sinisalo.

Inte bara för Robin

Det var på torsdagskvällen som beslutet om en minnesplats i Akalla fattades i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Däremot blir det inte enbart till minne av Robin, berättar Mia Päärni (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

– Vi som kommun kan inte göra sådana här platser över en enskild person men däremot en plats som hedrar alla de som fallit offer för våldet i våra förorter, säger hon.

Söker konstnärlig ledare

Förvaltningen har nu fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att genomföra projektet. Första uppgiften blir att hitta en konstnärlig ledare med erfarenhet som kan leda processen. Budgeten är satt till 200.000 kronor men exakt var monumentet ska uppföras eller hur det ska utformas är inte klart.

– Beslutet har vuxit fram och nu vill vi skapa ett minnesmärke ”för fred” istället för ”mot våld”. Vi hoppas att vi tillsammans med de som bor här ska kunna utforma en plats som får bli något som skapar gemenskap trots att grunden är tragisk, säger Mia Päärni.

Vill påminna andra

Robins mamma Carolina Sinisalo hoppas att monumentet ska hjälpa till att påminna människor om det som hänt och de unga som fallit offer för våldet.

– Jag och min familj gör ju så klart det här för Robins skull men jag vill kämpa för alla barn. Genom ett synligt monument blir människor påminda varje dag. En särskild minnesplats innebär också att Robin blir mer än bara en siffra i dödsstatistiken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.