För första gången sedan coronautbrottet ser Stockholms stad en minskning av antalet äldreboenden med coronasmittade. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TT

Minskad smitta på Stockholms stads äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar att coronasmittan på stadens äldreboenden minskar – både sett till antalet smittade personer och antalet boenden med smitta. Det betyder att vissa boenden nu har blivit helt smittfria.

Enligt nya siffror som sammanställts av Stadsledningskontoret och Äldreförvaltningen minskar smittan på stadens äldreboenden.

Av Stockholms stads 100 äldreboenden har 50 stycken rapporterat att de har 235 bekräftade fall av covid-19. Det är åtta färre boenden och 90 färre personer jämfört med förra veckan.

Av stadens 12 servicehus har fem stycken rapporterat smitta hos 13 personer. Det är ett servicehus och två personer färre än föregående vecka. 

Åtgärder för att minska smittspridning

  • Tydliga rutiner: beredskapsplan samt från Smittskydd Stockholm.
  • Enligt beslut från Regionen är äldre på särskilt boende är prioriterade när det gäller provtagning för covid-19.
  • Särskilda korttidsenheter för personer med konstaterad covid-19 har inrättats. Personer med covid-19 som skrivs ut från sjukhus till vård- och omsorgsboende ska vistas på dessa korttidsenheter tills de är smittfria innan de flyttar vidare till sitt ordinarie boende. 
  • Personer med covid-19 i kombination med diagnoser som kan medföra ett riskbeteende, kan erbjudas plats vid särskilda korttidsboenden för personer med konstaterad smitta. Detta gäller även för personer som sedan tidigare bor permanent på ett vård- och omsorgsboende
  • Kohortvård på flera vård- och omsorgsboenden. Vid kohortvård vårdas en eller flera insjuknade och exponerade personer av avdelad personal och avskilt från andra patienter.

Vad gör vård- och omsorgsboenden när en person är smittad av covid-19?

Verksamheten följer beredskapsplanen för hälso- och sjukvård och Smittskydd Stockholms rutiner vilket kortfattat innebär:  

  • Personer med symtom ska enligt rutin i första hand vistas i sin lägenhet med stängd dörr tills personen varit symtomfri i två dagar.
  • Ansvarig läkare kontaktas för eventuell provtagning och övriga förhållningsregler.
  • Den medicinska bedömningen avgör var personen ska vårdas.
  • Personal följer rutiner gällande hygien, skyddskläder och rengöring.
  • Vid kohortvård vårdas en eller flera insjuknade och exponerade personer av avdelad personal och avskilt från andra patienter.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet