Tvåhundra bilar brinner i ett garage i Märsta. Foto: Pontus Lundahl / TT

Tvåhundra bilar i brand i garage i Märsta

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 bilar brann i ett garage i Märsta norr om Stockholm under torsdagsnatten. Taket har rasat in och byggnaden går inte att rädda.

Händelsen utreds som grov skadegörelse.

– Hela garaget kommer att rasa, det går inte att rädda något. Det är ungefär 200 bilar som kommer att gå åt, säger Kurt Holm, ledningsoperatör vid Räddningsregion Mitt, till TT vid 05-tiden.

Räddningstjänsten fick larm om rök från tvåvåningsgaraget i Märsta strax efter klockan 02. Det har inte varit någon risk för att branden ska spridas men byggnaden kommer att rasa.

– Det är som en masugn, det brinner för fullt. Man försöker släcka så gott det går utifrån. Man kan inte komma nära, det är för varmt helt enkelt, sade räddningstjänstens ledningsoperatör Magnus Bengtsson under natten.

– Det har varit lite explosioner från garaget, det finns ju hantverkarbilar och däck och sådant som har smällt.

De första uppgifterna sade att det bara var ett fåtal bilar som brann, men ganska snart spred sig branden till både byggnadens konstruktion och till fler bilar, berättar polisens presstalesperson Ola Österling på torsdagsmorgonen.

TT: Går det säga något hur branden har uppstått?

– Nej, det avvaktar vi med tills tekniker varit inne och vi har förhört vittnen.

Undersökning dröjer

Polisen har inlett en förundersökning om grov skadegörelse. Österling säger dock att det kan dröja tre till fyra dygn innan platsen har kallnat tillräckligt mycket för att kunna undersökas.

– Branden är under kontroll nu, men eftersläckningen lär pågå ganska länge.

Rökutvecklingen var kraftig och röken blåste under natten in över ett bostadsområde i närheten. Boende i närheten uppmanades att stänga dörrar, fönster och ventilation.

I några bostadshus har boende själva valt att evakuera, och för dem har kommunen ordnat en uppsamlingsplats i närheten.

Inga personskador har rapporterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.