Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det han gjorde var absolut spektakulär musik, säger jazzmusikern Mats Gustafsson om Bengt ”Frippe” Nordström. Foto: Paul G. Deker

Missförstådde jazzpionjären ska få återupprättelse: ”Det han gjorde var unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Likt många andra egensinniga artister som bryter ny mark fick jazzmusikern Bengt ”Frippe” Nordström aldrig något större erkännande under sin livstid. Men intresset för hans musik har ökat och nu återutges den i en samlingsbox.

– Det Bengt gjorde var unikt. Han gjorde improviserad solomusik på saxofon långt innan internationella stornamn gjorde det, säger jazzmusikern Mats Gustafsson.

Bengt Nordström var en vanlig syn på jazzklubbarna i Stockholm under många år med start på 60-talet. Ofta med sin saxofon vid sin sida, redo att – inte alltid uppskattat – spela.

– Han ville inte trampa på i några färdiga, upptrampade stigar och den svenska jazzscenen hade lite svårt för Bengt och hans kompromisslöshet, säger Mats Gustafsson.

Svårfunnen musik återutges

För nya, nyfikna lyssnare har det varit svårt att få tag på ”Frippes” musik. De skivor som han i sann gör-det-själv-anda tryckte upp i små upplagor på egna skivbolaget Bird Notes är både svåra att hitta och rejält dyra.

Nu ges ”Frippes” musik ut igen, i en box med bland annat fyra LP-skivor. På onsdagen hålls även en hyllningskonsert på jazzklubben Fasching i Stockholm.

– Om man velat hjälpa någon till Bengts musik har det varit väldigt svårt, det har nästan inte funnits någonting online. Nu blir det lättare. Samtidigt har det varit extremt viktigt att lyfta fram en sådan särling som Bengt var och sätta honom på kartan, säger Mats Gustafsson.

Hör mer om Bengt ”Frippe” Nordström i klippet ovan där du också kan se klipp från en film där ”Frippe” spelar på Moderna museet 1973. Så titta gärna med ljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.