Christer Hofström.

Beslut idag: Ingen skyddsjakt på Rialavargen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen skyddsjakt på Rialavargen. Det beslutade Naturvårdsverket idag. Vargen har nämligen inte synts till sedan sista april. Nu försöker projektet Missing wolf spåra vargen, som aktivister tror redan kan ha dödats av tjuvjägare.

Stilen är väl rätt så macho, men så har också medlemmarna inom Antipouching Unit, APU, bakgrund inom polisen och militären. Christer Hofström här har jobbat länge i säkerhetsbranschen.

– I andra länder har ju staten rangers eller skogsvaktare, men det finns ju inte i Sverige, säger Christer Hofström till ABC.

Rialareviret

Narkotikahundarna Pimpim och Charlie hjälper till att söka efter spår av vargarna i Rialareviret. ABC följer med ut i skogen utanför Norrtälje.

Tror att vargen tagits av tjuvjägare

I mars försvann spåren av en av vargarna. Kvar tycks ha funnits en ensam varg som visade sig och skrämde hundägare vid ett flertal tillfällen under april. Länsstyrelsen rekommenderade Naturvårdsverket att överväga skyddsjakt. Idag kom beslutet att verket avvisar önskemål om skyddsvakt, just därför att vargen inte visat sig alls den senaste tiden.

Men i APU tror man att det beror på att vargen redan är död, skjuten av tjuvjägare.

– Vi har dammsugit området här, utan resultat. Och vi har också fått underrättelse om att vargen ska ha skjutits på kvällen den 1 maj, säger Christer Hofström.

ABC: – Vad betyder det, ”underrättelse”?

– Vi har fått uppgift om att det har hänt. Det finns folk som vet saker och ting.

Missing peoples metoder

Det är med spårning och skallgångskedja efter Missing peoples metod som man söker efter vargspåren.

– APU har en kampanj nu, ”Missing Wolf” där vi försöker ta reda på vad som hänt med de här tre saknade vargarna i reviret, säger Christer Hofström.

Men privatspanare som rör sig omkring i markerna, det gillas inte av alla.

– Folk känner sig bevakade, provocerade. Både markägare och jägare upplever att de bevakas och att folk rör sig i deras områden utan att de har bett om det, säger Håkan Falk, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

”Konfliktdrivande”, tycker Länsstyrelsen

– Vi har inget emot deras syfte, men kritik mot deras metoder som vi tycker är konfliktdrivande. och vi försöker ju verka i det här området och ha en dialog med alla, säger Hanna Dittrich, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det har aldrig varit våran mening att vara konfliktdrivande. Jag kan däremot förstå att folk som placerat ut olagliga fällor blir förbannade när vi hittar dem, svarar Christer Hofström till ABC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rialareviret

Mer i ämnet